COS CUMPARATURI
Cost total
Nu aveti produse in cos
Cum cumpăr?

Reciclare

RECICLAREA ACUMULATORILOR CU PLUMB ACID


De ce sa ne alegi si de ce sa alegi sa predai la schimb acumulatorul uzat (deseu)?


Suntem autorizati sa colectam deseuri de baterii si acumulatori respectand astfel Hotararea de Guvern 1132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori.
Detinem licente si autorizatii de mediu pentru colectarea de deseuri de acumulatori si te putem ajuta sa protejezi natura prin colectarea si predarea legala a acestora dar si sa intri in legalitate si sa eviti amenzi de la autoritatile din domeniu (pentru persoanele juridice).
In prezent, detinem o pozitie de top in ceea ce priveste companiile romanesti ce desfasoara aceasta activitate de colectare a deseurilor de acumulatori si baterii.

Punem pret pe protectia mediului, de aceea suntem atenti la minimizarea impactului pe care il are activitatea noastra si a produselor pe care le comercializam asupra mediului inconjurator. Investim in campanii de informare privind importanta reciclarii acumulatorilor cu plumb acid cat si in cele privind necesitatea colectarii lor. Ne instruim angajatii sa manifeste o atitudine responsabila fata de colectarea selectiva a deseurilor rezultate din activitatea comerciala si sa se implice activ.

Preda acumulatorul uzat: ai siguranta ca acesta va fi transportat in cele mai stricte norme de siguranta (deseu periculos) si ca va ajunge direct la firma reciclatoare.
Odata cu reciclarea deseurilor reducem cantitatea de gunoaie acumulate, protejam natura de efectele negative majore ale aruncarii lor la deseuri menajere si contribuim real la mentinerea unui mediu inconjurator mai curat si mai sanatos.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INTREBARI SI RASPUNSURI


1. De ce se recicleaza acumulatorii si bateriile cu plumb acid?


VESNA: Acumulatorii  trebuie predati la centru special de colectare, la fel ca orice baterie, pentru a putea fi reciclati. Ei contin substante ca acid sulfuric, plumb, mercur si alte substante chimice, toxice pentru mediul inconjurator.
                                                                            ***

2. Cum pot recicla acumulatorii?


VESNA: Primul pas pe care trebuie sa il respectati este acela de a preda bateria veche in momentul in care cumparati una noua. Exista o lege in acest sens (HG 1132/2008 ), care obliga cumparatorul de a preda bateria uzata spre colectare si valorificare la centrele special amenajate.
                                                                            ***

3. As vrea sa reciclez bateria uzata, dar nu stiu unde pot gasi un centru de colectare?


VESNA: Daca nu stiti un astfel de centru in localitatea dvs, recomandam predarea acestor baterii la magazinele/ service-urile de la care le-ati cumparat sau la orice centru care se ocupa cu reciclarea deseurilor.
Ne gasiti la punctele noastre de lucru: Cluj-Napoca (str. Fintinele sau Calea Baciului), Arad (str.Andrei Saguna)
                                                                            ***

4. De ce nu se arunca bateriile la gunoi?


VESNA: Datorita continutului lor, bateriile polueaza mediul inconjurator. Nu este recomandata aruncarea unei baterii la gunoi, pentru a evita contaminarea colorlalte deseuri si a solului. Predarea bateriilor vechi la un centru autorizat, contribuie la sprijinirea depozitarii corespunzatoare si transportarii in siguranta la o fabrica de reciclare a acestora, revalorificarea materialelor valoroase pe care le contin, reducerea consumului producerii de noi baterii si implicit la protectia mediului.
                                                                            ***

5. Ce semnifica bateria deseu?


VESNA: Orice baterie folosita, uzata, este considerata un deseu periculos si trebuie tratat ca atare, fiind nevoie de depozitare si conditii de transport speciale.
Bateria deseu predata la schimb poate fi orice baterie cu plumb acid, de capacitate apropiata, aflata in orice stare estetica sau tehnica (deteriorata, sulfatata, cu borne rupte, fara capace etc).

                                                                            ***

6. Primesc o reducere pentru predarea bateriei vechi?


VESNA: In momentul in care cumparati o baterie noua, sunteti obligat prin lege (HG 1132/2008) sa predati bateria veche la schimb, in vederea valorificarii.
In cazul in care detineti mai multe baterii vechi pe care doriti sa le predati, acestea pot fi cumparate (se calculeaza pretul per kg, in functie de valoarea Pb la Bursa).

                                                                           ***

7. Ce se inseamna taxa de depozit?


VESNA: Taxa de depozit, asa cum este definita ea in HG 1132/2008, este ''sistemul prin care cumparatorul, la cumpararea unei baterii si/sau a unui acumulator pentru autovehicul, plateste vanzatorului o suma de bani care ii este rambursata atunci cand bateria si/sau acumulatorul uzat cu electrolitul in el este returnat persoanelor juridice care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule.''
Asadar, taxa de depozit este o taxa de 10% din valoarea acumulatorului nou, ce se ramburseaza integral in situatia predarii a unui deseu de acumulator cu plumb acid, in termen de 30 de zile.

                                                                           ***

8.Cine trebuie sa plateasca taxa de depozit?


VESNA: Conform HG 1132/2008, orice persoana fizica (considerata fiind ''utilizator final'') trebuie sa achite aceasta taxa, la achizitia unui acumulator nou, in cazul in care nu preda acumulatorul vechi la schimb.
Persoanele juridice se supun altor norme legislative/proceduri privind introducerea pe piata sau colectarea deseurilor de acumulatori si baterii. Mai multe detalii aici

                                                                         ***

8. Ce se intampla daca nu am un deseu (baterie veche) sau nu doresc sa o predau?


VESNA: In cazul in care nu detineti un acumulator vechi, pe care sa il predati la schimb, achitati taxa de depozit, pe care o puteti recupera in termen de 30 de zile. In cazul in care in cele de 30 de zile nu predati un acumulator la schimb, taxa de depozit nu mai poate fi recuperata.
Celor care nu doresc sa predea bateria veche la schimb, dorim sa le reamintim ca primul pas spre o reciclare responsabila e facut de catre consumator/utilizatorul final. Fara ajutorul si contributia acestuia, curatarea si protejarea mediului nu poate fi realizata.

                                                                      ***

9. Cum se recupereaza taxa de depozit?


VESNA: La achizitie, veti avea un document care dovedeste achitarea taxei de depozit. In intervalul de 30 de zile, va puteti prezenta la sediul vanzatorului cu acumulatorul deseu insotit de documentul doveditor si veti primi inapoi contravaloarea taxei achitate.
Va rugam sa pastrati documentele primite si sa nu depasiti intervalul de 30 de zile.

                                                                     ***

10. Ce se intampla cu taxa de depozit la achizitionarea online a unui acumulator moto?


VESNA: Se respecta aceleasi proceduri ca in cazul achizitiei directe. Taxa de depozit de 10% va fi introdusa pe factura, in cazul in care clientul specifica ca nu doreste sa predea acumulatorul vechi la schimb (costul acumulatorului +10% din valoarea acestuia) si va fi achitata la ridicarea coletului. In cazul restituirii ei, e nevoie de contul bancar al clientului, pentru efectuarea transferului.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati